[ Tilbage til forsiden ] [ Print siden ]


Økologisk mel kan både produceres på stenkværne og på valsestole. Uanset produktionsmåden kan resultatet være fint sigtet mel, groft fuldkornsmel eller en helt tredje type mel. Ved begge forarbejdningsmetoder får man fuldkornsmel, hvis man blot maler kernerne én gang. Fortsætter man processen og maler melet yderligere og kører det igennem en sigte, får man det fine, lyse mel.

Stenformalet mel
Stenformaling er en ældgammel måde at male mel på, hvor en roterende sten knuser kernerne mod en stillestående sten. Med denne metode er det ikke muligt at separere kornets dele fuldstændig, og der vil derfor altid være både kim og klid tilbage i melet. Det giver specielt det sigtede mel et højere indhold af vigtige vitaminer og mineraler. Desuden er det ofte mindre møller, som anvender stenkværne, og de maler gerne et enkelt parti korn fra samme mark af gangen. Det betyder, at bagning med stenformalet mel kan give en ny smagsoplevelse hver gang.

Mel fra valsemøller
I begyndelsen af 1900-tallet vandt en ny formalingsteknik frem, der kaldes en valsestol (heraf valsemølle). Valsestolen består af to vandrette stålvalser med langsgående riller. Kornet ledes imellem de to valser, som maler kornet til mel. Der kan være op til 20 valsestole efter hinanden i en valsemølle. På melets vej gennem kæden af valsestole bliver melet sigtet til den ønskede finhed. I en valsemølle kan man bedre styre formalingsprocessen. Det vil sige, at køber du mel fra en valsemølle, får du den samme kvalitet hver gang. Det skyldes, at valsemøllen kan separere kornets bestanddele fuldstændig. De store valsemøller har også bedre mulighed for at blande forskellige partier korn og på den måde opnå samme kvalitet hver gang. I almindeligt hvidt mel fra en valsemølle, vil kornet derfor være malet og sigtet så nøjagtigt, at næsten kun frøhviden, bestående af stivelse og protein, vil være tilbage i melet.

Fuldkorn
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi får 30 g kostfibre om dagen, og at to tredjedele af dem bør komme fra kornprodukter, helst fuldkorn. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner, eksempelvis knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige for fuldkornsmelet er, at alle dele af kernen er taget med – altså også skaldelene og kimen, hvor de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre sidder. Når du bager, behøver du altså ikke bruge hele kerner for at få et fuldkornsbrød.


Hvorfor vælge økologisk mel?

  • Økologisk korn er dyrket med omhu og respekt for mennesker, dyr og miljø.
  • Økologisk korn er dyrket på naturens præmisser – uden brug af hverken kunstgødning, sprøjtegifte, stråforkortere eller gensplejsede organismer.
  • Når du køber økologisk korn, er du med til at sikre en ren og rig natur.
  • Undersøgelser viser, at der i gennemsnit er 30% flere vilde plante- og dyrearter på de økologiske end på de
    ikke-økologiske arealer.
  • Hver gang, du køber 1 kilo økologisk mel frem for konventionelt, sparer du 550 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte.
  • Samtidig er du sikker på selv at undgå rester af sprøjtegifte i maden.

Læs mere om økologi på www.okologi.dk

 

 

[ Print opskrift ]